hu en
Haraszthy200 Festival

Haraszthy Ágoston (1812-1869)

A kalifornia borok úttörője

Haraszthy Ágoston a magyar-amerikai kapcsolatok történetének egyik legfontosabb, legérdekesebb személyisége, akinek kaliforniai szőlészeti-borászati tevékenysége nagy jelentőségű. Korához képest is nagyszabású figura volt, nagystílűen gondolkodott; John Tyler amerikai elnök is estélyt adott a tiszteletére. Amerikai hívei szerint „Count Haraszthy” a leleményesség, a vállalkozó szellem és a gondoskodás nagyszerű örökségét hagyta maga után. Földszeretet, soha meg nem alkuvás, leleményesség, avantgárd szellemiség – ezekből áll a nagy titok.

Haraszthy Ágoston születésének 200. évfordulója alkalmából nagyszabású fesztivált szervezünk, s ennek részeként „red & white – vörös és fehér” címmel festészeti kiállítássorozatot rendezünk Kaliforniában és Budapesten, amerikai és magyar avantgárd szellemiségű, konstruktivista, MADI, konkrét, monokróm, geomathart stílusban alkotó kortárs művészek bevonásával. A bor téma eleve magában hordozza az ünnepi hangulatot: a szőlőben, a borban, az asztalkendőben rejlő színek, a matt fehérek és lazúros vörösek - kifogyhatatlan festői lehetőségek. S a művészet az, ami nem ismer határokat, ugyanakkor összeköt földrészeket, évszázadokat, népeket, kultúrákat és országokat.

Valójában ezzel a civil kezdeményezéssel mi is országimázst építünk, és ezt a saját fegyverünkkel, a művészet erejével, szépségével tesszük. Ugyanakkor Haraszthy Ágostont apai ágon az üknagyapám nagybátyjaként tartom számon, így érthető módon rokoni „avantgárd lelkülettel” hívtam életre e rendezvénysorozatot, amellyel méltó módon tiszteleghetünk – kicsik és nagyok, amerikaiak és magyarok, művészek és borászok – „a kaliforniai borok úttörője” előtt.

Dárdai Zsuzsa művészetkritikus

Haraszthy200 Festival